Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de plantă erbacee anuală din familia umbeliferelor, exclusiv de cultură, înaltă de 30–100 cm , cu flori albe sau roz şi fructe în formă de globuleţe, bogate în uleiuri eterice, fapt pentru care seminţele uscate se întrebuinţează în industria farmaceutică sau drept condiment.

Bacon sushi

Reteta/4 Persoane

  • 300 g bacon
  • 700 g carne tocata
  • 4 sparangel
  • 1 legetura coriandu
  • 1 ou

Mod de preparare

Se amesteca oul cu carnea tocata si cu coriandrul. Pe sushi mat se aseaza o folie de plastic. Pe urma pe folie se aseaza feliile de bacon incontinu pana cand sushi mat s-a umplut.Dupa ce am asezat feliile de bacon intindem carnea tocata pana se umple sushi mat. Se aseaza 1 sparngel si se invarte ca si la sushi. Se tine in cuptor ca. 30 minute sau pe gratar.

Compoziţie chimică

Principalii constituienţi ai coriandrului sunt 0,20—1% ulei volatil format din 60—70% d-linalol sau coriandrol, geraniol, cimol, pinen, terpinen, felandren, dipentene, acid petroselinic etc. ; 15—20% lipide, 10% amidon, 4—5% substanţe minerale, pectine etc.

Utilizări terapeutice:

Acţiune carminativă şi stomahică, utilizat şi corectiv pentru unele medicamente (uleiul volatil).


Are proprietăţi bactericide şi fungicide. Având acţiune vermifugă, se foloseşte la combaterea viermilor intestinali . Intră în compoziţia ceaiului contra colicilor pentru copii, în ceaiul gastric nr. 2 şi în ceaiul tonic aperitiv. Intră şi în compoziţia apei aromatice cu care se prepară apoi tinctura de malat de fier. Coriandrul este cunoscut şi ca un bun tonic al sistemului nervos. Utilizat în industria alimentară ca aromatizant şi condiment.